Reţetă concepută special pentru maşina de pâine
La rugămintea unui bun prieten, care tocmai şi-a achiziţionat o maşină de pâine, am conceput o reţetă cât mai uşor de utilizat de către posesorii unor astfel de aparate electrocasnice.
Reţeta a fost testata de n ori atat pe masina acestui prieten, un Moulinex cu 1 paleta, cat si pe masina mea Muhler, masina cu 2 palete. Astfel am reuşit sa observ câteva aspecte ce ar trebui lămurite pentru o reuşită totală.
In primul rand, acea cană (cup) de măsurat a maşinii nu este foarte exactă, prin urmare va sfatuiesc sa folositi cantarul de bucatarie la masurarea apei si premixului. Pentru otet, sare, fructoza si drojdie puteti folosi masura lingura-lingurita a masinii. Eu am un set de masuri lingura si lingurita din inox, il folosesc la toate preparatele.
Va pun cantitatile pentru 4 marimi de paine:
| apa g | 305 | 380 | 460 | 610 |
| otet de mere lingurita | 1 | 1 | 1,5 | 2 |
| aluloza lingurita | 1 | 1 | 1 | 1 |
| sare lingurita | 1,5 | 2 | 2,5 | 3 |
| premix paine/patiserie g | 400 | 500 | 600 | 800 |
| drojdie uscata lingurita | 2 | 2,5 | 3 | 3,5 |
| seminte | 25 | 30 | 40 |
50 |
***********
Eu mi-am facut intr-un recipient un amestec de 5 seminte: floarea soarelui( 35%), dovleac( 20%), susan negru si alb ( 25%), mac( 15%), mei( 5%). Prajesc foarte putin semintele inainte de a le adauga la paine. Folosesc sare celtica sau de mare. Semintele sunt facultative.
Spuneam ca am folosit doua masini de paine: un Moulinex cu 1 paleta si masina mea Muhler cu 2 palete. La Moulinex mi s-a parut ca painea s-a copt mai bine la programul standard, la masina mea cu 2 palete – programul pentru paine cu unt a scos cea mai buna paine( motivul cred ca e faptul ca acest program foloseste o temperatura mai redusa la coacere). Insa, nu cred ca pot generaliza, cred ca fiecare masina va coace diferit, trebuie sa va gasiti singuri programul preferat. Oricum, singurele doua reguli generale – excludeti programul de paine integrala din optiuni si incepeti cu testarea programului standard.
Se coace mai bine in interior painea facuta la masina cu 2 palete, asta deoarece forma ingusta si inalta care iese la masina cu 1 paleta nu favorizeaza o coacere buna la aluaturile din faina cu multe fibre( fibrele retin umiditatea in aluat si temperatura de coacere relativ mare nu avantajeaza acest tip de aluat). O usoara umiditate va ramane intotdeauna, asa sunt painile din fainuri cu multe fibre, insa feliile de paine se zvanta aproape instantaneu dupa taiere( doar cutitul va ramane lipicios dupa ce ati feliat cu el).
La prima coacere mergeti pe cantitatile recomandate in tabel. Daca hidratarea a fost corecta, suprafata painii va fi usor bombata. Mie imi place o paine mai pufoasa putin, pun 20 g apa in plus la painea din 600 g premix, suprafata painii va fi dreapta( dar, painea foarte pufoasa). Daca doriti sa incercati o hidratare mai mare, ca sa iasa painea mai pufoasa, mariti cu cate 5 g de apa pentru fiecare varianta din tabel( 5 g apa in plus la painea cu 400 g premix, 10 g apa la paine cu 500 g premix etc). La urmatoarele coaceri mai puteti testa cate 5-10 g in plus de apa, ulterior va alegeti painea care v-a placut cel mai mult si mentineti acea reteta. Semnul ca aluatul a avut prea multa apa este suprafata concava a painii. Acest semn apare si daca ati folosit apa calduta, la masina de paine se foloseste doar apa la temperatura camerei.
Cum spuneam, le puneti pe toate in vasul masinii, in ordinea de sus in jos. Semintele nu se adauga de la inceput, se adauga la semnalul sonor al masinii de paine.
Observatie: setarea cantitatii de aluat influenteaza coacerea crustei de pe baza si de pe laterale, deoarece odata cu marirea cantitatii, se mareste si timpul de coacere cu 3-4 minute. Mie imi place o crusta mai crocanta, asa ca setez o cantitate mai mare decat ce am in cuva pentru aluat si aleg coaja rumenita mediu.
Cand programul de coacere s-a incheiat, scoateti cuva din masina( cu manusi de bucatarie), o acoperiti cu un prosop de bucatarie curat si o lasati asa 10 minute. Apoi scoateti painea din cuva, cum explica si in manual – tineti cuva cu gura in jos, deasupra unui gratar de inox, si cu miscari verticale ferme, repetate, obtineti caderea painii pe gratar. Painea se lasa pe gratar pana la racirea completa.
Nu se taie decat dupa cateva ore, trebuie sa fie racita complet, sa fie la temperatura camerei! Daca taiati painea inainte de a se raci complet, se va umezi pe interior, se va incruzi. Oricum, este mult mai sanatos sa consumati painea dupa ore bune de la coacere – de exemplu coaceti seara si incepeti sa mancati din ea in dimineata urmatoare.
Eu feliez toata painea, apoi pun feliile intr-o punga cu zip, la congelator. Cand am nevoie de paine, scot 2-3 felii si fie le pun asa congelate in prajitor, fie la las pe un gratar la decongelat. Se decongeleaza foarte rapid, in maxim 20 minute puteti sa le consumati.
